Chrońmy podłogi – apel do architektów

18.04.2012
Autor: Piotr Żemajtis Kategoria: Blog

Pracując w branży wnętrzarskiej często spotykam się z problemem pomijania przez architektów stref wejściowych w projektowanych obiektach. Oczywiście nasze doświadczenie i wiedza, pozwala nam na rozwiązanie tych problemów. Na szczęście zdarza się to już coraz rzadziej i świadomość w tym temacie rośnie.

Mimo to kierujemy apel do architektów, a także wykonawców, aby zdobywać wiedzę i uwzględniać w swoich projektach odpowiednie systemy wycieraczek. Należy zwrócić uwagę zarówno na powierzchnię ciągów czyszczących jak i dobór samych produktów.

Zalecana długość ciągu czyszczącego to ok. 9-10m, który dzielimy z kolei na 2-4 strefy czyszczące.

Wyróżniamy strefy:

I strefa – oczyszczająca – strefa, której zadaniem jest wychwycenie możliwie największej ilości zanieczyszczeń (śnieg, błoto, piasek itp.), czyli zanieczyszczeń, które nie tylko niszczą efekt wizualny wnętrza, ale niszczą również nasze podłogi. Sugerujemy w tym obszarze stosowanie wycieraczek o dużej pojemności oraz posiadające szorstką strukturę.

II strefa – doczyszczająca – jej zadaniem jest wychwycenie pozostałości zanieczyszczeń z naszego obuwia, które nie zostały wychwycone w pierwszej strefie. Wycieraczki w tym miejscu mają często cechy pośrednie I i III strefy, ale większą pojemność.

III strefa – osuszająca – głównym celem tego obszaru jest osuszenie wilgoci z obuwia a także drobnoziarnistego pyłu. Parametr chłonności wilgoci oraz zastosowania odpowiedniego rodzaju wycieraczek pozwoli nam uniknąć zabrudzeń naszych podłóg w dalszej części obiektu oraz co często się pojawia, zmniejsza ryzyko poślizgu na mokrej podłodze.

 Oczywiście każdy rodzaj wejścia jest inny i nie zawsze możemy wykonać zalecane wymogi, dlatego rolę odgrywają tu doradcy zajmujący się wycieraczkami.

Piotr Żemajtis

Piotr Żemajtis

Zobacz wszystkie wpisy
Dlaczego warto?
  • bezpłatna konsultacja
  • markowe wykładziny
  • profesjonalny montaż
  • specjalistyczne akcesoria
  • doskonały serwis
Zespół Coniveo