Bezpieczeństwo w miejscu pracy
Nie tak dawno, w Internecie pojawił się film z pracownikiem jednej z sieci fast food w roli głównej, który w wyniku poślizgu ląduje w wiadrze z wrzącym olejem. Owszem, takie wypadki są śmieszne dla widza, jednak niestety bardzo bolesne dla „aktora”.
Jak widać na filmie, umieszczenie na podłodze wiadra z wrzącym olejem, jest nie tylko wielkim zaniedbaniem ze strony pracownika, ale także takie zachowanie pokazuje jak ważne jest utrzymanie standardów BHP w miejscach pracy.
Jakiś czas temu Państwowa Inspekcja Pracy przeprowadziła kampanię pt. „Praktyczne sposoby zapobiegania poślizgnięciom i potknięciom”, której zadaniem było uświadomienie pracodawców i pracowników o tym jak ważne jest zapewnienie bezpiecznych, wolnych od poślizgu i potknięć, ciągów komunikacyjnych oraz stanowisk pracy. Tym samym celem jest by ograniczyć zagrożenia powodujące potknięcia i poślizgnięcia w miejscu pracy, a co za tym idzie, zmniejszenie liczbę wypadków.
Idealnym środkiem, który można zastosować w celu zapewnienia bezpieczeństwa w miejscu pracy jest zastosowanie taśm antypoślizgowych (przykładowo marki Gripper). Większość taśm antypoślizgowych posiada strukturę papieru ściernego, która niweluje ryzyko poślizgu i upadku, a co za tym idzie, gwarantuje wzrost bezpieczeństwa na śliskich i niebezpiecznych powierzchniach. Oczywiście taśmy antypoślizgowe o strukturze papieru ściernego nie zawsze będą odpowiednie do każdego rodzaju miejsc – przykładowo kuchnie (w piasek kwarcowy mogą wbijać się resztki pokarmu), baseny (są drażniące dla bosej stopy). Rozwiązaniem dla takich miejsc mogą być taśmy antypoślizgowe basenowe, które posiadają wyjątkową powłokę antypoślizgową. Najczęściej jest to prasowana guma, która jest całkowicie bezpieczna dla skóry, czy delikatnego materiału. Dodatkowo w przypadku obiektów kuchennych nie ma ryzyka, że cząsteczki pożywienia się w nią wbiją i z czasem zaczną się psuć.
Alternatywą dla taśm antypoślizgowych mogą być również maty antypoślizgowe, które możemy kłaść w miejscach o podwyższonym ryzyku poślizgu. Takimi miejscami mogą być zarówno stanowiska pracy w kuchni, czy też przy maszynach przemysłowych. Przykładem takich mat może być Traper Cross lub Traper Punto.
W przypadku maty Traper Cross, dzięki wykonanym tłoczeniom wilgoć oraz inne płyny dostają się pod matę, zaś powierzchnia po której stąpamy pozostaje cały czas dla nas bezpieczna. Natomiast Traper Punto, poza pełnieniem funkcji antypoślizgowej – pełni również funkcję antyzmęczeniową dla osób, które przez większość czasu pracują w pozycji stojącej. Oba rodzaje mat wykonane są z odpornej na oleje i tłuszcze gumy nitrylowej.
Reasumując, jeżeli zdecydujemy się na jedno z proponowanych wyżej rozwiązań, zmniejszymy ryzyko poślizgu w niebezpiecznych miejscach oraz zwiększymy standardy BHP w miejscu pracy, a tym samym nasi pracownicy nie będą lądować w wiadrach z gorącym olejem.